Várkert Bazár

qjub

Vecsei H. Miklós: Pilinszky abból indult ki, hogy mindenki mindent tud

Pilinszky abból indult ki, hogy mindenki mindent tud
Vecsei H. Miklós színész rendezésében Pilinszky János és Csoóri Sándor gondolatai kelnek életre egy izgalmas koncertszínházi produkcióban, A kocka kibontásában március 3-án a Várkert Bazárban. Az interjúban Vecsei H. Miklós mesélt arról, mi ihlette az alternatív zenei és színházi műfajok keveredéséből született szakrális performanszt, elárulta, mi köze az előadáshoz Mucsi Zoltánnak, és a beszélgetés végén választ kapunk arra a kérdésre is, hogy lesz-e folytatása a Qjúbnak.
 

Mi inspirált arra, hogy megrendezd az előadást?
2021-ben lett volna 100 éves Pilinszky János. Ebből az alkalomból jelent meg az "Önéletrajzaim" című kiadvány, ami számomra újrafogalmazta a költő életművét. "Az én életem egy történések nélküli élet. Nem az határozza meg, hogy mi történt meg velem, hanem hogy mit vettem észre." Ez a gondolat ösztönzött arra, hogy Pilinszky figyelme alapján konstruáljunk egy előadást, amit épp egy éve mutattunk be.  

Miről szól a Qjúb? Változott a premier óta? 
Az előadás egy szakrális utazássá szeretne válni a nézők lelkében, amit mindig jelenidejűsíteni kell. Ezt általában apró mozdulatok, egy-egy szó vagy épp egy-egy szó hiánya éri el az előadásban. Mucsi Zoltán színészkollégám javaslatára egy ideje nem játsszuk el az egyik dalt. Szemfülesen észrevett egy dramaturgiai lehetőséget, amit a dal elhagyásával ki tudunk használni.  

Mit jelent számodra a vallás? 
Egész gyerekkoromban templomba járó ministránsfiú voltam. Az istenkeresés mindig is központi szerepet játszott az életemben. Azonban az utóbbi években nem találtam olyan templomi közösséget, ahol ezt megélhettem volna. Ugyanakkor a szakrális színházi hagyományok lehetővé tesznek egy evangelizációhoz hasonló állapotot. Jó ebben létezni, és szeretnénk ezt megosztani a közönséggel. Az alapkő maga Pilinszky János, de az előadásban kiemelt szerepet kapnak a komoly szakmai tudással bíró zenészek és a Kiégő Izzók élőben "kikevert" vizuálja is, ami 360 fokban fogja körbevenni a nézőket.

A darab címét egy Pilinszky-gondolat ihlette, amely szerint, ha előttünk van egy kocka, akkor csak sejthetjük, hogy valóban az, hisz nem látjuk minden oldalát, és csak úgy válik láthatóvá, ha kiterítjük. Akkor viszont már egy kereszt. 
A kocka kibontása valóban egy Pilinszky-esszében szerepel, de az írás magja az, hogy ez a geometriai alakzat az egyszeri lét gazdagságát és a lehetőségeinek végtelen számát szimbolizálja. Pilinszky abból indul ki, hogy eleve mindenki mindent tud, csak ez a tudás egyszer betemetődött. Ezt a betemetődést próbáljuk meg felkaparni, együtt keresve a nézőkkel. 

A Platon Karataev duo is közreműködik majd. 
A fent említett hitkeresést talán a Platon Karataev zenekar képviseli legerősebben a magyar zenei világban. Mindig megtisztelő, ha csatlakoznak hozzánk, vagy mi hozzájuk, hiszen deklaráltan is egyirányba mutatnak a gondolataink.

Nem először lépsz fel a Várkert Bazárban. Van olyan tulajdonsága a Rendezvényteremnek, amit előnyösen ki tudsz használni?
A hosszanti elrendezése monumentális, viszont a színészek távol kerülnek a legutolsó soroktól. Meghittebb hangulatot szeretnénk. Egyeztettünk a Bazár technikai stábjával, profi szakemberek, nem ódzkodtak kitalálni velünk egy új formát. Így meg tudjuk majd borítani a Bazár terét erre az estére.  

Tervezed a Qjúb folytatását?
Igen. A csapatunk eredetileg Csoóri gondolatai mentén szerveződött, sem őt, sem Pilinszkyt nem szeretnénk elengedni a gondolataink közül, de az idei évben Radnóti Miklóssal foglalkozunk. A költő 80 éve ment el, komoly és jócskán feltáratlan az öröksége, ahogy Gyarmati Fannié is. Szép és fájdalmas utazás az életművükkel együtt lenni.

Novák Zsófi Aliz