Várkert Bazár

többet magunkról

Többet magunkról irodalmi táncprodukció a Várkert Bazárban

Kiderült, hogy óriási köztünk az összhang a színpadon

Február végén újra látható lesz a Többet magunkról egyedülálló irodalmi táncprodukció a Várkert Bazárban. A zenével fűszerezett improvizációs esten a Grecsó-család történetei kelnek életre. Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, táncpedagógus mesélt arról, mi hívta életre az estet, milyen érzés együtt alkotni József Attila-díjas író bátyjával, Grecsó Krisztiánnal.

Legutóbb a Bagossy Brothers együttes frontemberével készítettem interjút, Norbert azt mondta, élete egyik legnagyobb ajándéka, hogy a testvérével együtt zenélhet. Mit jelent számodra a közös munka a testvéreddel?

Nem kétlem, hogy nagyszerű lehet együtt zenélniük, egy hozzád közelálló rokonnal alkotni rendkívüli élmény. A bátyámmal Szegvárról származunk, paraszti családból, közös bennünk is, hogy a művészetben tudunk kibontakozni. De szemben a zenész testvérekkel, mi két egymástól igen távol álló művészeti ágat képviselünk.

Ritka, amikor az irodalom és a tánc találkozik a színpadon.

Ez így van és nem is csoda. Aki játszott már az Activity társasjátékkal valaha, az tudja, hogy olykor milyen bizonytalan a testünk a szavak világában. De a közös munka során újra és újra rácsodálkozunk arra, ahogy egy szöveg és a mozdulatok kommunikálni kezdenek egymással. Felmenőink történetét Krisztián írásainak a segítségével keltjük életre, a közös gyökereink és a családunk anekdotái ilyenkor együtt mesélnek rólunk. Minden fellépésen csoda születik a színpadon.

A Várkert Bazárban évek óta nagy sikert aratnak az előadásaitok. Mi inspirálta anno a produkció létrejöttét?

Egy irodalmi fesztiválon kaptunk először lehetőséget arra, hogy közösen szerepeljünk. Azonnal kiderült, hogy óriási köztünk az összhang a színpadon, ami minket is meglepett. A fellépésünk ráadásul nagyon pozitív visszajelzéseket kapott, ez hívta aztán életre a Várkert Bazárban látható estünket.

A Többet magunkról egy improvizatív produkció. Ilyenkor tudod már, hogy milyen írásokkal készül Krisztián?

Ez a közös játék része, hogy a bátyám meglep bennünket, és mindig csak az előadás során derül ki számomra és a többi fellépő számára is, hogy mivel készült. Találgatni sem merek, mert sokszor előfordul, hogy olyan szöveget hoz, amire egyáltalán nem számítottam.

Lesznek új közreműködők február 26-án?

Az énekesünk, Fodor Réka, a csapat lelke, minden télen Mexikóban alkot, ezért őt most nélkülözni fogjuk, Krokovay Nóra csellista veszi át a szerepét és Kézdy Luca hegedül majd. Táncpartnerem, mint mindig Temesvári Zsófia lesz. Nagyon motiválóak a kirobbanó női energiák a színpadon, élmény lesz velük dolgozni,

Kiknek ajánlod az előadást?

Az irodalom szerelmeseinek mindenképpen és persze azoknak, akik kíváncsiak a családi történetekre, kulisszatitkokra. De az improvizáció és a szabadmozgás kedvelői is bátran jegyet válthatnak az előadásra!

NZSA