Várkert Bazár

Fitos Dezső társulat

Taven baxtale! – Legyetek szerencsések! - Interjú Kocsis Enikővel

Taven baxtale! – Legyetek szerencsések!  - Folklór, artistamutatványok, báb- és mozdulatművészet is látható majd a színpadon
A Fitos Dezső Társulat táncosai mellett zenészek, artisták és énekesek is színpadra lépnek a virtuóz koreográfiával megrendezett Taven baxtale! – Legyetek szerencsések! táncszínházi előadásban március 12-én a Várkert Bazárban. Kocsis Enikő, a társulat művészeti vezetője mesélt arról, mi hívta életre a produkciót, amely a sokszínű cigány kultúrát járja körbe.

Régóta sikerrel játsszátok az előadást. Mi hívta életre annak idején? 
Hosszú évek óta kutatjuk, tanuljuk és tanítjuk a cigányok különleges táncait. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek kultúrájukkal, melynek értékeit felmutatva megtanuljuk elfogadni és tisztelni egymást. A cigány mesterségek – amelyek előadásunk kötőanyagául szolgálnak –, fontos szerepet töltöttek be társadalmunkban egészen az iparosodásig. A produkció az elmúlt ötszáz év jellegzetes cigány mesterségeiből válogat. 

Milyen mesterségeket ismerhetünk meg?
A foglalkozásokat a Kárpát-medence változatos cigány táncai, zenei és énekes anyagán keresztül mutatjuk be, többek között a kovács-, a bádogos-, és a drótos mesterséget, de bepillantást nyerhetünk a teknővájó és a sár munkával foglalkozó cigányok mindennapjaiba, valamit a mutatványosok és a zenészek életébe is. Az előadás dramaturgiai kiindulópontja a cigányok vándor természetének ábrázolása. Az etűdös szerkesztésmód lehetőséget ad arra, hogy váltogassák egymást a balladisztikus és a lírai, az élénk és a komikus jelenetek. 

Hogyan készült a koreográfia? Van kedvenc jeleneted?
A legkiválóbb művészek közreműködésével rendeztük az előadást. Több mint harminc táncos, tizenöt zenész áll majd színpadra, de artisták és énekesek is közreműködnek az esten. Elhangoznak majd részletek Bari Károly, Rostás György és Tera Fabianova verseiből. Számomra az egyik legmeghatóbb rész a csodálatos Lakatos Mónika, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas énekesnő előadásában elhangzó holokauszt ballada, amelyben megidéződnek cigány honfitársaink arcképei is.

Kiknek ajánlod a produkciót? 
Az előadás témája, formai sokszínűsége – a folklór, az artistamutatványok, a báb- és mozdulatművészet – túlzás nélkül mindenkit lenyűgöz, rengeteg szép visszajelzést kapunk. Idézem az egyik nézőnket, aki nemrég a közösségi oldalunkra írta az alábbiakat: „Ilyen karizmatikus szenvedéllyel előadó táncosokat ritkán látni! A mozdulataikban hihetetlen erő van, azt éreztem, hogy benne van az utolsó csepp energia is, mintha az se számítana, hogy a következő lábdobbanás után megszűnne a világ.”

NZSA