Várkert Bazár

Tartsatok a Várkert Bazárral januárban is!

 

 

 

Az újévi Budapest Bár koncertet követően január 19-én folytatjuk programjainkat a Rejtélyes Történelem sorozat kevésbé ismert, vagy sokszor ismertnek vélt, ám tévhitekkel övezett történeti témák nyomába. A házigazda Katona Csaba ezúttal Csaplár-Degovics Krisztián történésszel azokat a kolonizációs törekvéseket tárja fel, amelyek a Monarchia törekvései voltak a Balkánon és szerte a világban.

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata különleges évfordulóval indítja az újesztendőt. A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, hiszen Kölcsey éppen ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. De vajon mennyire ismerjük a ma már kívülről fújt sorok történetét? Mit üzen nekünk ma, 200 év elteltével? A zenés irodalmi esten Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával, beszélget a versről, de vendég lesz Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Szervét Tibor színművész és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei.

Szintén január 22-én délelőtt egy jól ismert magyar népmese, A só feldolgozásával várják a gyerekeket egy interaktív bábos előadásra, délután pedig Szabó Magda fordulatos életét tárja elénk a Szelíden és szilárdan című előadás. Az írónőt játszó Gajdó Delinke színművész szerint Szabó Magda olyan ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, hitével és nyitottságával, rejtelmességével, akit nem lehet nem szeretni, és nem lehet nem megmutatni minél több embernek.

Január 28-án az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája kel életre koncertszínházként A tizennégy karátos autó előadásában. Több generáció kedvenc regényírója egy olyan zenekart is megihletett, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írtak dalokat.