Várkert Bazár

felül a gálya

Standupos Petőfi-előadás a Várkert Bazárban

Felül a gálya címmel humoros történetekben és költészetben gazdag, ingyenes előadás várja a nézőket a Várkert Bazárban március 15-én. Kathy Zsolt, a Holdongolf Projekt független társulat alapítója, a produkció megálmodója, művésznevén „Zsolti a béka”, elmesélte, hogyan kötődik Petőfi Sándor verseihez, mi hívta életre az előadást. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Kiket vártok erre a nem mindennapi zenés produkcióra?
Érdekes módon minden korosztály megtalálja a magának való hangot benne, mert igyekszünk izgalmas stíluskavalkáddal megszólaltatni Petőfi műveit. A legfogékonyabbak talán azok, akiknek irodalom órán sok volt a kötelezően megtanulandó vers :)

Mi ihlette az előadás létrejöttét?
Erre elég egyértelmű a válasz, a Petőfi Sándor-emlékév, tavaly ünnepeltük a költő születésének 200. évfordulóját. Akartunk egy különleges megközelítést, egy kicsit "álkritikusat", humorosat - reméljük, sikerült. Vannak benne standup elemek, melyek Petőfi-sztorikra, tévhitekre, sztereotípiákra reagálnak és rögtönzésen alapuló jelenetek is.

Gyerekkorodban szeretted Petőfit? 
Fiatalon a Fekete kenyér című verse jelentett sokat, egyszer sikerült elszavalnom édesanyámnak, aki akkoriban sokat volt kórházban, és meglepetésemre ki tudott jönni az iskolai anyák napi műsorra. Ma más költeményei fontosak, egyik kedvencem a Magyar vagyok. "Magyar vagyok, természetem komoly, mint hegedűink első hangjai."

Mit kell tudni a társulatotokról? 
A Holdongolf Projekt már több mint tíz éves, független magyar színtársulat vagyunk, egy-egy projektre állunk össze. Hamarosan premiereink is lesznek, egyfelől a Zsolti a béka bemutatja: Hol van már az a ... mentő? zenés standupot, majd májusban a Csőrike nem hal meg című Harold Pinter parafrázissal rukkolunk elő. 

NZSA