Várkert Bazár

Szulák Andrea

Sokszínű nyáresti koncertek a Várkert Bazárban!

 „Műfajok találkozása” szlogennel indult el nyári programsorozatunk. A nyár kezdeteként nagyszínpadra lép az Európa Kiadó kult zenekara, és elindulnak azok a nyári sorozatok is, ahol izgalmas dalszerzői párosítások és az elektro-lounge kedvelői is megtalálják a nekik való koncertélményt.

Június 11-én lép fel a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó a Várkert Bazár zenei nagyszínpadára az Öntőház udvarban. A hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese várja rajongóit egy igazi Ifipark hangulatot visszaidéző buliba Menyhárt Jenő, a magyar underground zene emblematikus alakjának vezetésével. Tudtátok, hogy Jenő már fellépett a Bazárban? Még a nyolcvanas években ugrott be egy Kontroll Csoport koncerten. Most jött el az idő a duplázásra!

Az Európa Kiadó kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, majd ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga ...Valahol lenni ... címen. A zenekar 2017-ben újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy teltházas MÜPA koncerttel örvendeztette meg a rajongókat. 2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel, melyet a zenekar első albumára rezonáló Love - 2020 megjelenése és egy lemezbemutató turné követett. Most az Európa Kiadó ismét aktivizálja magát és első nyári szabadtéri koncertjével várja rajongóit az Újzenekar zenei felvezetésével.

Június 18-án a Szárazárok színpadon friss szereplőkkel indul az YBL POP. A Várkert Bazár új sorozata olyan izgalmas könnyűzenei produkciókat mutat be, amelyek egyértelmű minőséget és új hangzást képviselnek, de nagyközönség számára ritkán hallhatóak. Különleges dalszerzői párosításokkal készülnek a szervezők a hazai zenei élet ifjú tehetségeivel. Elsőként a Flanger Kids & Laiho estjét az experimentális hangzások, kozmikus gitárriffek és finom, alaposan kimunkált vokálok mellett a Lajhó Dorka fémjelezte melankolikus alternatív art pop és indie-folk határozza majd meg.

De az elektronikus dallamvilág kedvelői is kiköltözhetnek nyáron a Várkert Bazárba. Az Electric Lounge elnevezésű, szintén új zenei sorozatban az elektronikus alapú, dallamos harmóniák kapcsolják majd ki a feszültséget a tökéletes lounge-koncertélvezethez. Ajánlható a kíváncsiaknak, és mindazoknak, akik követték év közben a Várkert Akusztik sorozatot, és most szívesen hallgatják a hazai elektronikus szcéna nagy öregjeit és legújabb tehetségeit egyaránt.

A sorozatban elsőként június 24-én Followtheviolin & Fman címmel rutinos live act duo lép színpadra, Farkas Izsák hegedűművész és Molnár Tibor énekes (Tha Sudras) feldolgozásokkal, saját dalokkal és improvizációs elemekkel készül elkápráztatni a közönséget egy igazi, élvezhető elektroakusztikus performanszon.

És kik és milyen zenei műfajokkal lesznek még a folytatásban? Transcendent Waves Zságer Balázzsal, Klasszik Lasszó Vitáris Ivánnal, The Black Circle Orchestra, Ripoff Raskolnikov & Sárközi Dina, Subtones lemezbemutató, Solére&Frenk&Hegedűs Józsi, sőt még a Piramis is, úgyhogy igazi zenei nagy találkozásokra készülhetünk.