Várkert Bazár

Mörk x Nunki Bay Starship a Várkert Bazárban

Klubok, jazz tanszak, fülledt fesztiválok, tévék és a londoni WorldwideFM stúdiója – a Mörk végigkóstolta már a könnyűzene különböző színtereit. Augusztus 14-én a Várkert Bazár szabadtéri színpadán pedig ismét azokhoz a lényegi dolgokhoz tér vissza, ami mindig is érdekelte a tagokat a zenélésben: kísérletezés, impró és új felfedezések, jó nagy adag humor kitörő közlési vággyal kombinálva. A nagyszabású zenei triphez a legjobb utastársakat választották, hiszen ezúttal velük tart a Nunki Bay Starship teljes legénysége.

„Hát ez világszínvonal a javából azta!!!!! Örülök, hogy megismerhettem a zenekart!!! Mindenki iszonyú jó külön és együtt is” – lelkesedik egy rajongó bejegyzésében a Mörkről. A Fonogram és Artisjus díjas banda dalai úgy hökkentenek meg szokatlan újszerűségükkel, hogy közben nem taszítanak le egy követhetetlenül lila világba, hanem totálisan magukba szippantanak, viszik magukkal a chillezve bulizós közönséget.

A zenekar szerte a világban számos nemzetközi fesztiválon bemutatkozott már; fellépett a hamburgi Elb Jazz Fesztivál és a Leverkusener Jazztage nagyszínpadán, a brightoni The Great Escape-en, a kolozsvári Jazz in the Park-on a groningeni Eurosonic Noorderslag-on, a hamburgi Reeperbahn Fesztiválon, a New York-i Mondón, a bécsi Waves Viennán, a Tallin Music Week-en, a Budapest Showcase Hub-on és a poznani Spring Break-en is.

Szövegeik elgondolkodtatóak, társadalmi feszkókba és hétköznapi témákba egyaránt beleássák magukat, miközben a soul és funk alapokra épülő zenéjüket kellemesen frissítik az afrobeat, hiphop, neosoul és jazz hatások. Stand-Up jazz vagy filozófikus pop? Sokan próbálták meglévő zenei irányzatba sorolni őket, de továbbra is merész keveredésben jelennek meg egymással látszólagos ellentétben lévő stílusok (pop, jazz, rock, folk, noise, breakbeat) a nyitottság és sokszínűség jegyében. És ami a legfontosabb, soha nem hiányzik a humor és az önirónia, azaz kíváncsiaknak is garantált a fesztiváljáró multiverzum!

Méltó társra leltek a Nunki Bay Starship legénységével, ahol több népszerű hazai zenekar tagja adja össze zenei tehetségét, esszenciáját, hogy ők is létrehozzák saját különleges univerzumukat. Ha hallottál már az „audiovisual wormhole”-ként, azaz audiovizuális féregjáratként emlegetett stílussal, akkor jó helyen jársz majd. Itt is fantasztikus boszorkánykonyhában érnek össze a pop, a neosoul, a jazz, az R&B és a pszichedelikus elemek.

Kuriózumokból sincs hiány náluk, elég csak arra emlékezni, hogy a Summer Camp Memories című dalukhoz mesterséges intelligencia segítségével készítettek szemet gyönyörködtető videóklipet. A legutóbbi, Unscramble című balladai track pedig nemcsak neosoul, pop és elektronikai elemeket fog össze, hanem középpontjában ezúttal az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar áll.

Úgyhogy hajrá! Augusztus 14-én kalandozz a Mörk és a Nunki Bay Starship pszichedelikus zenei multiverzumában!