Várkert Bazár

AZOK A LEGENDÁS ’90-ES ÉVEK! - Technoparty sztár dj-kel, workshopok, filmek, beszélgetések

Október végén nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria „TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001)” című kiállítása. A válogatás az akkor fiatal hazai művészgenerációra fókuszál, amely a rendszerváltás után a szabadság és a kulturális nyitottság eufóriájában alkotott. Az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a dj-kultúra, a partik újszerű látványvilága hatalmas inspirációt jelentett, és ez a művek vizualitásában, tematikájában is megjelent. A TechnoCool-tárlat a burjánzó vizuális kultúra, a flyerek és lemezborítók diy-esztétikája, valamint a progresszív elektronikus zene és az ahhoz kapcsolódó, felszabadult és felszabadító hangulatú események példáin keresztül mutatja be, hogyan alakult a 90-es években a társművészetekkel termékeny kapcsolatba lépő képzőművészet, és azt is, hogy miért van máig élő hatása ennek a korszaknak.

2024. február 3-án a Várkert Bazár tematikus napjának délutánján a többdimenziós kapcsolatrendszer mélyére áshatunk, majd éjszaka önfeledt táncolással tisztíthatjuk ki a tudatunkat. A TechnoCool – A RAVEület múltja izgalmas zenei és grafikai workshopokat, audiovizuális installációkat, filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket kínál.

Az aulában kipróbálhatjuk, milyen volt anno kézzel (és fénymásolóval) flyereket és fanzine-eket készíteni. Megismerkedhetünk a hazai elektronika megkerülhetetlen alakjának számító Bernáthy Zsiga szintetizátoraival, és a Partik népe című film mellett a nagyszerű dokusorozat, a BP Underground elektronikus zenéről szóló epizódját is levetítik – duplán, hogy senki se maradjon le róla. 22 órától olyan ismert DJ-k pörgetik fel a hangulatot, akik már az első, féllegális magyarországi rave bulik születésénél is bábáskodtak, valamint olyanok is, akik továbbviszik és megújítják a hazai elektronikus zene akkori hagyományait. Fellép a magyar techno alapembere,
Bernáthy Zsiga, a hazai klubzene szuperaktív figurája, LAU, a soproni dinamikus duó, a Secret Factory, a sajátos hangzásáról ismert Metha, az Európában folyamatosan turnézó Jay Lumen és a Be Massive technikás DJ-je, Avika.

JEGYEK ITT.