Várkert Bazár

Advent a Várkert Bazárban

Nagyszabású koncertekkel, iparművészeti vásárral és családi programokkal várja a közönséget a Várkert Bazár adventi eseménysorozata, amely november végén Wolf Kati énekesnő lemezbemutató koncertjével kezdődik.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az eseménysorozatról szóló szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy december 17-én népszerű művészek közreműködésével ad dupla koncertet a Budapest Bár. Kiemelte az Aposztróf irodalmi sorozat karácsonyi különkiadását, amelyen Juhász Anna vendégei Borbás Marcsi és Szederkényi Olga író lesznek december 12-én. Hozzátette, izgalmas beszélgetéssel várja a Rejtélyes történelem sorozat is a közönséget, a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról lesz szó december 5-én. Sikota Krisztina beszélt arról is, hogy a Várkert Bazár aulájában a hazai iparművészeti hagyomány éled újjá az adventi vásáron, amelyen népszerű dizájnerek és tervezők művészi munkáiból válogathatnak az érdeklődők. Felhívta a figyelmet a családoknak szóló ingyenes adventi programokra, a kézműves foglalkozásokra, és Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című zenés-verses előadására. Emlékeztetett arra is, hogy a Budavári Palotanegyedben a nemrég megújult Csikós udvarban szabadtéri kiállítással, karácsonyfával, betlehemmel és vásárral, valamint forró italokkal és ünnepi finomságokkal várják a látogatókat.

A sajtótájékoztatón a programsorozatban fellépő művészek közül többen is jelen voltak. Az ünnepre hangolódás rendhagyó módon november 26-án Wolf Kati énekesnő Új utakon című lemezbemutató koncertjével kezdődik. Az énekesnő szerint a dalok többek között arról szólnak, hogy milyen ennyi idősen énekesnőnek lenni, nőként helyt állni.

Mesél az asztal címmel a Csikós udvarban gasztronómiai témájú szabadtéri fotókiállítás nyílik. Borbás Marcsi elmondta, hogy a tárlat adventi és karácsonyi ételeket mutat be a Kárpát-medence magyar nyelvterületeiről. Megemlítette azt is, hogy december 9-én és 12-én személyesen beszél a helyszínen az ételekről, szó esik majd a karácsonyi szokásokról és ünnepi kostoló is lesz.

Adventi dupla koncertet ad a tíz éve alakult Bagossy Brothers Company advent első vasárnapján, december 3-án. Bagossy Norbert, a zenekar frontembere elárulta, hogy ismert karácsonyi és egyházi dalok feldolgozásai, valamint saját ünnepi szerzemények és régi dalok is szerepelnek majd.

December 9-én Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző lép fel, aki elmondta, hogy Tánc a hóban című estjén a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium kórusával együtt zenél. Sena Dagadu és zenekara, az Irie Maffia december 16-án Ez a család címmel ünnepi koncerttel várja a közönséget fúvósokkal és gospelkórussal kiegészülve.

Idén is csatlakozhatnak az adventi programok látogatói az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez. A Szent István-teremben, a nemrég átadott YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni a felajánlásokat, emellett az online jegyvásárlás során is lehet majd adományozni. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy az adományokból nemcsak az ünnepek alatt, hanem egész évben segítik a rászorulókat.

Az eseményen meglepetés produkciók varázsoltak adventi hangulatot az Ybl6 Művészeti Térbe: a sajtótájékoztatót a Budapest Bár művészei, Németh Juci és Ökrös Károly produkciója nyitotta, majd a Várkert Bazárban december 23-án fellépő Szent Efrém Férfikar előadása zárta.