Szubjektum

Kortárs magyar fotográfia

Látogatható
Kedd-vasárnap
10.00-18.00
Helyszín
Belépőjegy
1000Ft

A portréval fordult komolyra a dolog a fotó mint művészeti médium születése hajnalán. Amint az emberi jelenlét a fényérzékeny anyagon rögzülhetett, új időszámítás kezdődött a történelemben. Az emberi arc és alak lenyomata a fényképen gyökeresen megváltoztatta az emberek önmagukhoz és egymáshoz való viszonyát, felforgatta a vizuális ábrázolás konvencióit és professzionális foglalkozássá tette a fényképezést.

A portréhoz való viszonyunk modellként, fotográfusként, képfogyasztóként, kutatóként vagy történészként folyamatosan változott és alakult a fotográfia majd kétszáz éves históriájában. Nyugodt aranykorok és zaklatott művészi válságidőszakok tarkították az 1839-től máig ívelő portrétörténetet a fotográfiában, de az emberi jelenlét a képen soha sem veszített fontosságából. Ma, amikor milliárd számra készülnek a portrék és önportrék az elektronikus eszközöknek hála, különösen fontosnak tetszik egy pillantást vetni az emberi jelenlétre a magyar kortárs alkotók művein.

A Budapest Fotó Fesztiválon minden évben egy-egy műfaj megközelítéseit járjuk körül egy csoportos kiállítás keretein belül, bemutatva mit jelent ma a hazai fotósok számára. A Szubjektum fotópályázattal, amelyre kétszáznál több alkotó küldte el a munkáit, a portré területén született kortárs megközelítéseket vizsgáltuk. Önarckép, portré, személyiségportré vagy életkép: az alkotók a személyesség-személytelenség vagy az objektivitás-szubjektivitás problematikájából kiindulva keresik az ember ábrázolásának lehetőségeit, személyes kapcsolatok, viszonyulások mentén közelítve az egyén vizuális ábrázolhatóságához. Egy-egy karakter novellaszerű átértelmezésével vagy hagyományos portréfestészeti előképekből kiindulva is megjelenik, de a saját környezetükbe helyezett – így a fotográfusokról készült sorozat–, szimbólumokkal felruházott portrék is sugallnak az adott kompozíción túlmutató narratívát. A kiállított portrék lelkiállapotról – a modell és a fotós viszonylatában is –, sorsról, miliőről, szubkultúráról, s nem utolsó sorban (például a portrépárok esetében) az idő vizuális ábrázolhatóságáról is beszélnek. Míg az arc fiziognómiai jellemzőiből kiinduló felvételek vagy a különféle technikával, formátumban és környezetben készült önarcképek a személyiségi rétegeit kutatják.

 

A SZUBJEKTUM a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát a fotográfia műfajával színesíti. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Várkert Bazár együttműködésében valósul meg.

Kurátorok: Somosi Rita és Szarka Klára

Kiállító művészek: 
BAKOS Flóra, BALLA András, BALÁZS Zsolt, BENKŐ Imre, BIRÓ Dávid, BUDA Gábor, BŐDEY János, CHOCHOL Károly, CZIMBAL Gyula, DOBOS Tamás, FAZEKAS István, FUCHS Lehel, GOMBAI Gellért, GULYÁS Miklós, GYULAI Szilvia, GÁTI György, GÖTZ Krisztina, HAMARITS Zsolt, HEGEDŰS 2 László, HERENDI Péter, HORVÁTH M. Judit, HORVÁTH Péter, HUPJÁN Attila, KAULICS Viola, KISS Emese, KOKAVECZ Boglárka, KOLOZSI Bea, BILAK Krisztina, LÁZÁR Alexandra Emese, LONDON Katalin, LUZSICZA Fanni, MARÁCZI Krisztián, MÉSZÁROS László, MÓRICZ-SABJÁN Simon, NEMCSIK Dávid, PATAKY Zsolt, PILLÓ Ákos, PÁLHÁZI Petra, RÉDLING Hanna, S.FARAGÓ Gyöngyi, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SOMOGYVÁRI Kata, SZATMÁRI Gergely, URBÁN Ádám, VACHTER János, VARGA Tamás, WALTON Eszter