Várkert Bazár

"Pesti Srácok hangjai"

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló „Pesti Srácok Hangjai” művészeti installáció Szirmay Zsanett koncepciója alapján, korabeli fotók felhasználásával állít emléket az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak. 

Szirmay Zsanett Nyolc Forradalmár portréját dolgozta fel és az egyedi hangvételű installációk révén azt vizsgálta, vajon hogyan hangzik egy arcból kirajzolódó dallam.

A forradalmi portrék élettörténeteit kutatva, az alábbi nevekből készítette el portré - és zenei transzformációit:

Angyal István

Dr. Brusznyai Árpád

Dudás József

Iván-Kovács László

Mansfeld Péter

Pongrátz Gergely

Szabó János

Tóth Ilona

Szirmay Zsanett a Soundweaving projekt elvét követve készítette el a Pesti Srácok és Forradalmárok pixelizált portréit, melyek lézervágott acéltáblák formájában jelennek meg. A pixeles arc alkalmas arra, hogy a Soundweaving algoritmusát kövesse, melyben egy egység egy hang a lyukszalagon, tehát dallammá formálható az arc.

A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A lyukszalag jelen esetben a kotta. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.  A Soundweaving minden érzékszervre egyszerre hat és interakcióra invitál.

A zenei transzformációt Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista alakította hangzó arcokká és egy speciális zeneszerkezet a zengőfésűs zenelejátszó szólaltja meg a portrék dallamait.

A lézervágott acéltáblákon elhelyezkedő portrék áttört mintát képeznek, így teret adnak az árnyjátéknak is, megfelelő megvilágítással. Ezáltal plasztikussá formálja a sík fémlemezt, mely hatására megelevenednek, élővé válnak az elfeledett arcok.

Az acéltáblákon megjelenő portrék egymás mögött „katonasorban”sorakoznak, utalva a kivégzésre várók megrendítő soraira. Az áttört lyukak perforációi reflektálnak az 1956-os forradalom idején kilyukasztott magyar zászlóra és az épületekben hagyott golyónyomokra.

A nyolc dallamot a látogató szólaltja meg a kézi hajtókar segítségével.

Közreműködők:

Szirmay Zsanett - iparművész

Somogyi Éva - grafikusművész

Vikukel Dániel – zeneszerző, zongorista

Halmy Kund – történész

Fövényi Sándor - látványterv

Twinsbroadcast Kft – Székely Tibor és Melczer Ádám - fémlézervágás

Erdélyi János - installáció

Ideje: 2017. április 26.- szeptember 30.

Ingyenes

A Soundweaving projekt elvét követve lézervágott acéltáblákon vannak megjelenítve a portrék. A pixeles arc alkalmas arra, hogy a Soundweaving algoritmusát kövesse, melyben egy egység egy hang a lyukszalagon, tehát dallammá formálható az arc.

A zenei transzformációt Vikukel Dániel jazz-zenész zeneszerző alakítja hangzó arcokká és egy speciális zeneszerkezet a zengőfésűs zenelejátszó szólaltja meg a portrék dallamait.

A lézervágott acéltáblák több rétegből állnak össze, tehát egy-egy fiatal portré több layerből / szintből tevődik össze, így teret adnak az árnyjátéknak is megfelelő megvilágítással. Ezáltal plasztikussá formálja a sík fémlemezt, mely hatására megelevenednek, élővé válnak az elfeledett arcok.

A portrék egymás mögött „katonasorban”sorakoznak utalva a kivégzésre várók megrendítő soraira. A megvilágítás során a rétegekből adódik össze az egyes portrék látványa.

A fémlemez alapja az iparban használatos rozsdamentes csiszolt acél.

Nyolc dallam és zeneszerkezet kapcsolódik a portrékhoz, melyeket a látogató szólaltat meg a kézi hajtókar segítségével.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Galéria