Várkert Bazár

Játékkiállítás

Interaktív játékkiállítás Környey Alice gyűjteményéből.

A kiállításon a természettel még összhangban élő, a mában kis, eldugott falvakban, nagymamák emlékeiben még töredékeiben létező, gyűjtésekben fellelhető gyermekjátékokat, gyermekéletet mutatjuk be kézműves tárgyakon, fotókon keresztül.

Környei Alice első önálló interaktív gyermekfoglalkozásait a kecskeméti bábszínházban indította néhány évtizeddel ezelőtt. Budapesti nyilvánosságot a Millenáris nyitása hozott számára, ahol első tematikus programsorozatát elindította. Aztán a Mesterségek Ünnepe népművészeti nagyrendezvény hozott Alice és gyermekjátszója (és babajátszója) számára országos ismertséget.
Roppant érdekes megfigyelni, ahogy ezek az archaikus, ősi kapcsolódás-rendszerre építő, roppant egyszerű, letisztult foglalkozások és persze bennük Alice csodálatos személyisége a gyermekekre és szülőkre hatnak. Átélik a szeretés és teremtés ősi erejét, belefeledkeznek a játék csodájába még azok is, akikről azt hisszük (vagy azt hiszik saját maguk, hogy) már elidegenedtek egymástól, a környezetüktől, a játéktól és a gyermeki ártatlanságtól.

Galéria